Maandag buigt de Commissie Bezwaren en Geschillen zich over de status van de Breepleinkerk in relatie tot zijn Orgelzolders, die afgesplitst als een klein museum met een bezoekerscentrum behouden moet zien te blijven.
De orgelzolder van de Breepleinkerk wordt gezien als ‘Het Achterhuis van Rotterdam’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten er achter het orgel van deze kerk namelijk zes Joden ondergedoken. Ongeveer drie jaar lang hebben ze daar schuil gezeten en is er zelfs een baby geboren. Onderduikers en helpers zijn nooit ontdekt en hebben de oorlog overleefd.
Ook Leefbaar-raadslid Van Schaik zet zich in voor de blijvende toegankelijkheid van deze orgelzolder. ‘’Dit verhaal moet verteld blijven. Jaarlijks gaan er duizenden schoolkinderen op bezoek en worden er rondleidingen gegeven door de stichting. Die meerwaarde mag nooit verloren gaan.’’ Het is alleen zo, dat de gemeente Rotterdam formeel geen enkele zeggenschap heeft over de eigendomsrechten.
Er lopen nu – na mislukte koop- en restauratiepogingen van Stadsherstel Historisch Rotterdam N.V. - twee ingewikkelde juridische procedures waarbij de nieuwe eigenaar Levend Woord Gemeente, de stichtingen Orgelzolders Rotterdam, de Vrienden van de Breepleinkerk en de kerkenraad van Protestantse gemeente Rotterdam-Zuid betrokken zijn.